Polmans Huis

In de tien meter hoge zaal, die vroeger als balzaal fungeerde, galmt het getik van bestek tegen borden alsof een triangelorkest onregelmatige deuntjes speelt (productie: NL30).

De bediening zal hier waarschijnlijk nooit de fout maken een bord kapot te laten vallen. Het is hier namelijk zo stil dat je de neiging krijgt om te fluisteren. Niet nodig, want de gesprekken van de medelunchers zijn niet horen. Iedereen zit meters van elkaar af. Knus kun je het hier niet noemen, maar Polmans Huis is wel een ideale plek voor een zakenlunch of een intiem gesprek. Neem daar dan de tijd voor. Dit restaurant is niet bedoeld om even snel een vorkje te prikken. De prijzen liggen aan de hoge kant en er worden alleen verse producten gebruikt voor de gerechten, waardoor de bereidingstijd langer kan duren.

Decadent & chique
Voordat we hier aan tafel schoven was onze stelling duidelijk: is Polmans Huis net zo chique als het eruit ziet? Het uiterlijk pretendeert een hoop. Dit neoclassistisch pand uit 1865 ziet er van binnen uit alsof het ooit een vorstenverblijf was. In werkelijkheid was het een herensociëteit. De prachtige plafonddecoraties zijn bewaard gebleven en dat doet de zaak eer aan. Een modern schilderij van dansers boven de bar herinnert je eraan dat er vroeger gedanst werd in deze enorme zaal. De tafels zijn netjes opgedekt en de medewerkers bedienen a la etiquette.

Je kunt hier ‘s avonds à la carte bestellen of kiezen tussen verschillende menu’s.Vanaf 16.00 uur is er ook afternoontea met de bijbehorende Engelse hapjes. Verder beschikt het bedrijf over diverse locaties voor besloten diners, recepties of vergaderingen. Wij gaan aan de tafels met gestreken witte lakens zitten om uitgebreid te lunchen. Zodra we de broodjes met overheerlijke gezouten grasboter proeven, krijgen we al een vermoeden dat ons oordeel over deze zaak positief zal zijn.

Uitpakken waard
Mijn salade van gerookte zalm met gemarineerde cherrytomaatjes smaakt uitstekend in combinatie met het geadviseerde glas Macon la Roche, één van wijnen uit het enorme aanbod. Ook de rolletjes van eendenlever en eendenborst van tafelgenoot R. zijn een traktatie, alhoewel de eendenlever iets te overheersend is. De porties zijn redelijk groot. Als hoofdgerecht krijg ik zwaardvis ‘en papillot’ (eerst gebakken en daarna samen met groenten in bakpapier even in de oven gelegd). De serveerster is behulpzaam met het open maken van het papier. De heerlijke, zachte vis die daaronder zit is het uitpakken waard.

Ook de pasta al dente met kaas en een smaakvol sausje van kappertjes maken van dit gerecht een cadeautje. Een mooi hertenbiefstuk met aardappelpuree en een cranberrycompote vallen ook in de smaak bij mijn tafelgenoot. Deze Frans/Italiaanse gerechten zijn niet de meest originele, maar de kwaliteit is hoogstaand en dat is toch het belangrijkste. Lunchen in Polmans Huis is fijn als je zin hebt om decadent te doen, maar misschien meer geschikt om een keer te dineren tijdens een serieuze gelegenheid. De zaak is in ieder geval wél net zo chique als het eruit ziet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *