In twee jaar commercieel manager met een erkend hbo-diploma

Silvie Houwers is teammanager bij Intersport in Roermond. Daarnaast volgt ze de Associate degree opleiding retail management op Zuyd Hogeschool. “In twee jaar word ik opgeleid tot commercieel manager, terwijl ik op de werkvloer sta. Theorie breng ik direct in praktijk.”

Vakblad In Detail

“Sinds twee jaar werk ik bij Intersport Megastore in Roermond. Ik ben begonnen als verkoopster, maar wilde heel graag doorgroeien. Dankzij mijn enthousiasme en inzet kreeg ik na vier maanden de functie teammanager aangeboden. Super natuurlijk! Alleen had ik geen relevante opleiding gevolgd.” Daarom bood bedrijfsleider Roy van den Bergh Silvie de Associate degree retail management aan. Dit is een tweejarig hbo-programma dat leidt tot een erkend hbo-diploma, gericht op medewerkers in de detailhandel die een managementfunctie ambiëren. “Silvie is slim en erg ambitieus. Ondanks dat ze nog niet veel ervaring heeft vond ik haar de meest geschikte persoon voor de functie.” De Ad voorziet Silvie van vakkennis en tools waardoor ze beter aan kan sturen.

Groeiende verantwoordelijkheid
“De Ad is bedoeld voor leidinggevenden die geen strategische beslissingen hoeven te nemen, maar het bedrijfsbeleid naar de medewerkers vertalen”, vertelt Fred Evertse, docent commercieel management op Zuyd Hogeschool. Dat kan een teammanager als Silvie zijn, een medewerker die wil doorstromen tot vestigingsmanager van een middelgroot filiaal, afdelingsmanager van een grote vestiging, franchisenemer of zelfstandig ondernemer. “Veel medewerkers in de detailhandel hebben net een 4-jarige mbo-opleiding achter de rug. Nog eens vier jaar studeren om door te groeien is best een opgave. Met de Ad haal je binnen twee jaar een erkend hbo-diploma. Bovendien kun je werk en opleiding combineren.” Tijdens de Ad is er veel aandacht voor managementvaardigheden en persoonlijke en professionele ontwikkeling. Andere belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn marketing, financieel management, personeelsmanagement, organisatiekunde, juridische en logistieke zaken en sociale vaardigheden.

Theorie & praktijk
Silvie volgt de duale variant van de Ad. Ze werkt fulltime en gaat één dag in de week naar school. “De theorie sluit perfect aan bij mijn werkzaamheden als teammanager. Bijna alles wat ik leer, kan ik direct in praktijk brengen. Soms de volgende dag al.” Studenten leren managementvaardigheden zoals het geven en ontvangen van feedback, conflicthantering en het positief stimuleren van medewerkers. “Je krijgt een heel pakket aan tools om je als manager te ontwikkelen.” “Omgekeerd werkt het ook zo. Aspecten die ik op de werkvloer tegenkom, zie ik terug in de theorie”, vertelt Suzanne van Bree. Ze volgt de duale variant van de Ad op Avans Hogeschool en is filiaalmanager bij Pro in Den Haag.“Voorheen voerde ik als vanzelfsprekend het beleid uit. Dankzij de theorie begrijp ik nu ook waarom dat beleid er is. Neem de winkelpresentatie. Nu ben ik me ervan bewust dat een bepaald artikel op een specifieke plek beter verkoopt. Ik leer door de ogen van de klant te kijken. Dat niet alleen, ik denk ook mee.”Ook de vestigingsplaatsonderzoeken en onderzoeken naar de behoeftes van de klant, zijn bij de duale variant van de Ad toegespitst op de winkel waarin de studenten werken. Zo leren zij het bedrijf goed kennen.

Persoonlijke & professionele ontwikkeling
Naast managementvaardigheden is er veel aandacht voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Fred: “Als leidinggevende moet je assertief zijn en om kunnen gaan met feedback. Het is de bedoeling dat studenten dit laten zien in een persoonlijk portfolio. Wat is je visie en wat wil je bereiken? Welke competenties beheers je? Je leert op jezelf te reflecteren. Communicatieve- en managementvaardigheden test je in teamverband en in de praktijk.” Silvie: “Ik volg de Ad nu één jaar en merk al zo’n groot verschil bij mezelf. Ik ben veel mondiger geworden. Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om feedback te geven. Maar ik heb ervaren dat mensen juist heel positief reageren als je dat op de juiste manier doet. Want ze leren ervan en gaan erop vooruit. Dat is het mooie van zo’n praktijkgerichte opleiding. Je ziet direct resultaat. En het maakt studeren een stuk eenvoudiger en leuker. Tijdens de tentamenperiode is het namelijk best even bikkelen naast een fulltime baan. Maar als je de theorie en opdrachten netjes bijhoudt, is het te doen, zeker omdat je al zoveel theorie in de praktijk hebt kunnen oefenen.”

Effect Ad binnen bedrijf
Roy: “Ik zie zo’n vooruitgang in Silvie’s ontwikkeling sinds zij de Ad volgt. Ze stelt vragen en reflecteert. Dat zie ik terug op de werkvloer, aan de manier waarop ze leiding geeft. Ze zorgt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.” Silvie’s ontwikkeling heeft effect op iedereen binnen Intersport Megastore. Niet alleen door haar verbeterde manier van leiding geven, maar ook door de onderzoeken die ze doet vanuit de opleiding. “Zo moest Silvie onderzoeken wat voor soort manager ze is. Toen ik haar vragenlijst invulde, was dat voor mij ook gelijk een leermoment. Wat voor soort manager ben ik eigenlijk? Ik werk al bijna 32 jaar in de retail. Aspecten die ik heb geleerd ben ik als vanzelfsprekend gaan vinden. Ik merk aan Silvie dat ze niet zomaar iets aanneemt, maar nadenkt over zaken. Dat komt door de persoonlijke ontwikkelingsplannen die ze maakt. Intersport Roermond groeit heel hard, stel dat we er een filiaal bij krijgen, dan zou het zomaar kunnen dat Silvie doorgroeit tot eindverantwoordelijke van het filiaal. Dan wordt ze mijn concurrent en ik ben dan trots dat ik daar aan bij heb kunnen dragen.”

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *