Zelf een ligstoel maken in de timmerschuur


De wens van cliënten uit logeerhuis Stadskanaal in Groningen ging in vervulling. Stichting Vrienden van Philadelphia gaf hen een timmerschuur cadeau. De cliënten kunnen al hun energie erin kwijt en maken de mooiste creaties van hout. 

Opdrachtgever: Hemels Publishers

Logeerhuis Stadskanaal ligt net over de grens van Drenthe, in een Groningse woonwijk met een landelijke sfeer. Deze opvangbungalow biedt een prachtig uitzicht op de achterliggende weilanden. Buiten ruikt het naar verbrand hout; de openhaarden van omliggende woningen zijn in gebruik. In de voortuin staan de trampoline, de glijbaan, de zandbak en het voetbalnet er op deze zaterdagmiddag eenzaam bij. Alle kinderen hebben zich in en rond de timmerschuur verzameld. Stichting Vrienden van Philadelphia schonk dit houten huisje afgelopen november en sindsdien is het veelvuldig in gebruik.

Iets bruikbaars maken
Een paar kinderen gluren door de raampjes en de openstaande deur naar binnen. Uit de schuur komt het geluid van een zaag en een schuurmachine. Nick (9) staat op een omgekeerd kratje bij de werkbank. Hij schuurt een houten tafeltje. “Voor de Playstation. Ik heb ook een bankje gemaakt, maar die staat thuis.” Kevin (14) is druk aan het zagen. Hij heeft al veel tijd doorgebracht in de timmerschuur. “Ik vind dit heel erg leuk, want ik kan zelf dingen maken.” De kinderen zijn maar wat blij met hun timmerschuur. Als stagiaire Rick hier ’s morgens komt, vragen ze al meteen wanneer ze mogen timmeren. “Ze vinden het superleuk om zelf iets bruikbaars te maken. En kunnen niet wachten tot ze de schuur weer in mogen”, vertelt hij.

Droom in vervulling
“Onze cliënten zijn tussen de 4 en 20 jaar oud en hebben een licht verstandelijke beperking zoals autisme, ADHD of PDD-NOS. De meesten gaan naar het speciaal onderwijs. Het zijn hele creatieve en actieve kinderen”, vertelt coördinerend begeleider Agnes Bouwsema. “Het merendeel bestaat uit jongens, die hebben enorm veel energie en vinden het fijn om met hun handen bezig te zijn. Timmeren en zagen vinden ze geweldig, maar in de woonkamer ging dat niet.” Een timmerschuur leek Agnes een goede oplossing, alleen was er geen geld voor beschikbaar. Ze vroeg Stichting Vrienden van Philadelphia om hulp. “Die wilden de schuur financieren, geweldig! Van het bedrag lieten we een schuur en een werkbank maken. Hout Bouw Mellis realiseerde dit. Toen de eigenaar klaar was, zagen we dat hij gereedschappen, spijkers, schroeven en hout had achtergelaten, zo fijn! Ook ouders brengen planken en gereedschap mee. Ze vinden het prachtig. Het enige wat nu nog mist, is een paadje van het logeerhuis naar de schuur. Daarvoor zoek ik nog een sponsor.”

Logeerhuis
Cliënten kunnen in de midweek en/of in het weekend in het logeerhuis terecht. Overdag is er plek voor 8 kinderen, waarvan er 6 kunnen blijven slapen. De ouders worden zo tijdelijk ontzorgd en de kinderen en jongeren kunnen met elkaar spelen en activiteiten doen. Het aanbod is groot: knutselen, films kijken, spelletjes doen, discodansen, bakken en sinds kort dus ook timmeren. In de vakanties gaan ze een dagje uit naar de bios of het pretpark. Agnes: “Door samen activiteiten te doen, ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Ze leren met elkaar te overleggen en op elkaar te wachten. Waar nodig begeleiden we hen. Maar het is vooral hartstikke leuk om samen te spelen. De meeste kinderen kennen elkaar. Ze komen vrolijk binnen en vragen wie er nog meer zijn. Op een bord in de woonkamer kunnen ze precies zien wie er overdag zijn, wie er blijven logeren en welke begeleiders aanwezig zijn.” Het logeerhuis is gericht op plezier, maar structuur en vaste ritmes zijn belangrijk. Zo is er bijvoorbeeld altijd een vaste dagindeling. Dat geeft duidelijkheid en rust.

Creativiteit
Ook in de timmerschuur is structuur belangrijk. Sommige oudere kinderen mogen zelfstandig werken. Anderen worden begeleid. Elektrische apparaten als de boormachine en de schuurmachine mogen alleen uit de kast als er een begeleider aanwezig is. En de schuur moet altijd netjes achtergelaten worden. Agnes: “Na het werk is het soms een grote ravage van spijkers en hout. De cliënten leren dat samen op te ruimen.” Rick heeft al wat timmeropdrachten gegeven, maar vrij werken vinden de kinderen het leukst. Dan kunnen ze hun creativiteit de vrije loop laten. En komen er hele kunstige items tot stand, zoals een luxe ligstoel of boterhamplankje voor bij de televisie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *